Thursday, August 8, 2013

resipi wantan goreng paling mudah atas muka bumi

terliur asyik dengar kawan cerita pasal wantan goreng... katanya cukup senang... inti kisar udang, daging, bawang, tepung jagung dll.... errr..... aku rasa penat nak sediakan inti gitu... sebab nak balut lagi... bab makan sepantas kilat je.

wantan ni menarik sebab kulit je. Inti saya rasa sangat flexible... leh wat macam-macam... taruk fishball sebijik pun boleh... buh taugeh saje pun boleh....

maka aku pun try la resipi bujang yang direka sendiri ni. wawawa... meh meh try.. resipi wantan goreng paling mudah dalam alam semesta.



bahan-bahan:

-kulit wantan
(beli kat tesco dekat ngan bahagian tofu telur) rm2.30
-telur 3 biji
-2 keping crab fillet (leh ganti ngan sosej@udang@isi ayam)
-megi cukup rasa
-air (untuk lekatkan wantan)


cara:
-hiris halus crab fillet...masukkan dalam telur yang dah dipukul... tambah satu sudu megi cukup rasa

-panaskan kuali yang sedikit minyak...sikit je tau.


-masukkan telur dalam kuali (api sederhana) dan terus kacau... tak sampai seminit rasanya.... asal telur dah ada tekstur cam scrambled egg (dalam gambar) je trus tutup api. Buh dalam pinggan...

ada 50 keping kat sini... cukup untuk family

hehe.. sikit je sampan.... malas... yang lain bunjut2

-amik kulit wantan... letak sikit je inti sebab wantan memang hidangan comel. Pastikan wantan dapat membalut inti tu. Seni membalut adalah bebas. Leh buat sampan..leh bunjut aje. Guna air je untuk lekatkan kulit wantan.

-goreng dalam minyak yang banyak dan api kuat.

so cute.. meh makan


- siap.. leh makan ngan sos pedas... aummmm....




No comments:

Post a Comment