Friday, December 14, 2012

culinary class

Hari ni anta mama belajar buat kek di mahjasa trading... kedai yang jual bahan-bahan wat kek. Saya ni driver mama je...tapi tokei kedai suh je masuk tengok sekali. Chef (sori lupa nama) sangat la kelakar dan tak bosan dengar dia potpet-potpet sambil buat kek tu. Ada 3 resipi yang diajar dalam   kelas ni... semua berasaskan coklat... chef ni khusus dalam coklat rasanya... uniform dia ada logo Colatta... jenama coklat premium untuk industri... kalau nak tau kilang Colatta menyediakan coklat untuk kegunaan francais "resipi rahsia" dan kedai donut "apple besar". Tak tau berapa kali saya ngap chocolate button sepanjang class ni.. uhhh... suka coklatttttt!!!

chocolate and chocolate heaven

Sementara tunggu cake dalam oven.. chef ajar cara buat aiskrim... ada tepung khas... bancuh ngan air sejuk... dan guna mixer...smpai kembang pastu simpan dalam peti ais...

tersangat lah sedap..thanks chef

dan yang paling best.... aiskrim yang dia siap buh ala trifle tu.... aku ngan selamba cakap... "chef... nak makan". Dia terus letak sudu dan bagi. hahahahahahah... gila jeles makcik-makcik kat tepi... tau nampak ada muka tak puas ati. Tapi satu cawan je makcik... lagipun saya kan budak lagi. (jahat tak???) sebenarnya chef ada cakap sebelum balik sume yang datang dapat rasa kek dan askrim ni. Saya tetap yang paling untung sebab banyak stoberi dalam cawan ni.


Resipi yang diajar: chocolate indulgence, strawberry cheese cake, chocolate cheese brownies.

tipah tertipu...mudah gak wt choc indulgence rupanya.... just sponge cake layer ngan whipping cream... top with ganache

strawberry cheese....guna double boiler

coklat untuk hiasan pun senang nak buat

tapau balik.... 

tq kak ayu @tokei..... free 1 kg colatta chocolate



No comments:

Post a Comment